VCA cursus online
De gratis VCA-VOL cursus van Nederland!
✓ De enigste GRATIS online VCA cursus
✓ Bevat alle benodigde VCA kennis
✓ Oefening baart kunst
✓ En.. go!
VCA ALGEMEEN
INLEIDING
Wat is VCA? Het spreekt voor zich dat mensen op een veilige en gezonde manier hun werk moeten kunnen doen. Bij het uitvoeren van werkzaamheden is er daarom steeds meer aandacht voor veiligheid. Om bedrijven hier aan te toetsen is de VCA-certificering ingevoerd.
VCA staat voor:
VGM (veiligheid, Gezondheid en Milieu)
Checklist
Aannemers
De VCA-certificering bestaat oa uit een vragenlijst die gebruikt wordt als doorlichtings- en screeningssyteem voor aannemers. Onder aannemers worden bedrijven verstaan die voor en bij anderen (opdrachtgevers) werkzaamheden verrichten. VCA is een compleet systeem waarmee het dienstverlenend bedrijf kan aantonen dat er bij het uitvoeren van werkzaamheden voldoende aandacht is voor veiligheid, gezondheid en milieu. Een dergelijk systeem noemen we een veiligheidsmanagementsysteem. Het doel van de VCA-certificatie is het voorkomen van een incidenten. Een incident is een ongeval met of zonder schade of letsel.
De VCA-certificatie is bedoel voor bedrijven die hun medewerkers risicovolle werkzaamheden of werkzaamheden in risicovolle omgevingen laten uitvoeren zoals we die tegen komen in fabrieken, installaties en de bouw. Afhankelijk van het soort bedrijf zijn er drie niveaus van VCA-certificering:
VCA * (één ster) is gericht op directe VGM-zorg bij activiteiten op de werkvloer.
VCA ** bovenop de eisen van VCA * worden ook de veiligheidsstructuren en -systemen binnen het bedrijf beoordeeld.
VCA Petrochemie voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden in de petrochemie/petrochemische industrie uitvoeren gelden de hoogste eisen al aanvulling op VCA **.
In toenemende mate eisen bedrijven van werkaannemers dat deze VCA gecertificeerd zijn. Hiermee toont het dienstverlenend bedrijf aan, dat het conform de VCA-regels aan VGM beheersing doet. Een onderdeel van deze certificering is dat alle betrokkenen beschikken over een VCA diploma. Dit zijn:
- Voor uitvoerenden: basisveiligheid (B-VCA)
- Voor uitzendbureaus: Veiligheid gezondheid Checklist Uitzendorganisatie (VCU)
- Voor opdrachtgevers: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Opdrachtgevers (VCO)
- Voor leidinggevenden: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL_VCA)
VCU-certificatie
Van uitzendbureaus wordt in toenemende mate verwacht dat zij hun uitzendkrachten goed voorlichten op het gebied van veiligheid en gezondheid. VCU is de afkorting voor Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. De VCU checklist zet de VCA-regels voor een uitzendbureau op een rijtje. Een VCU-gecertificeerde uitzendorganisatie kan aanttonen dat hij het proces van ter beschikking stellen van uitzendkrachten met betrekking tot veiligheid en gezondheid op het werk, beheerst.
VCO-certificatie
Ook de opdrachtgever heeft een grote rol op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Om dit aan te tonen kan de opdrachtgever zich VCO laten certificeren. VCO staat voor: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Opdrachtgevers. Het doel van de VCO-certificering is dat de opdrachtgever zorgt voor de juiste voorwaarden en omstandigheden. Op deze manier kunnen VCA gecertificeerde bedrijven en uitzendkrachten die zijn uitgezonden door een VCU-gecertificeerd uitzendbureau op zijn terrein veilig werken. Deze cursus behandelt de stof voor leidinggevenden: VOL-VCA.
Veiligheidspaspoort en opleidingen
Vooral veel bedrijven in de (petro)chemie werken met een veiligheidspaspoort. Dit is een persoonlijk groen boekje dat de medewerker bij zich draagt, waarin de gevolgde opleidingen, trainingen en de medische geschiktheid zoals inentingen worden vermeld. De werkgever heeft een procedure opgesteld om er voor te zorgen dat het paspoort correct en tijdig wordt ingevuld. Wanneer u een veiligheidspaspoort heeft zal ook deze opleiding VOL-VCA hierop worden ingevuld.
Sommige werkzaamheden zijn zo risicovol dat een gedegen opleiding noodzakelijk is. Om deze reden heeft de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) voor een aantal activiteiten een opleiding en examen verplicht gesteld. De SSVV is de uitvinder en de beheerder van het VCA-systeem. Deze opleidingen staan vermeld in de SSVV Opleidingsgids. Het examen dient afgelegd te worden bij een door de SSVV erkend examencentrum. Voorbeelden zijn:
- Werken met de vorkheftruck
- Werken met een verreiker
- Werken met een hoogwerker
- Werken met lagedrukflenzen
- Werken als buitenwacht (besloten ruimten)
- Verplaatsen van lasten
- Werken met onafhankelijke adembescherming
- Gasmeten: explosiegevaarlijke stoffen en toxische (giftige) stoffen en zuurstof
Vervolg gratis cursus
VCA Wetgeving en preventie
VCA Brand en explosie
VCA Middelen en omstandigheden
VCA Elektriciteit en specifiek
Natuurlijk wil je ook een officieel certificaat als je alles hebt bestudeerd.
JijenVCA biedt hieronder een bijbehorend online examen. Voor slechts 89 euro!
Nu tijdelijk met gratis veiligheidsbril.